Η ανοξείδωτη Αγία Σοφία... Featured

 

 

Η Αγία Σοφία, η ανοξείδωτη, για να δανειστώ τον όμορφο χαρακτηρισμό του Ματθαίου Μουντέ για τον Παπαδιαμάντηδεν κινδυνεύει από τίποτε.

Εδώ και χίλια πεντακόσια χρόνια γεννάει, ό,τι θα γεννάει πάντα:
Τη σιγουριά στον επισκέπτη, ακόμα και στον άθεο, που αντικρύζοντας το ψηφιδωτό τής Δέησης τον κάνει να αναφωνεί: «Θεός υπάρχει σίγουρα λοιπόν!»

Και ο επισκέπτης αναφωνώντας … βλέπει τον Χριστό! Αυτόν το Θεό! Και όταν κοιτάζει (αναφωνώντας πίστη) το ψηφιδωτό..., Αυτό το ψηφιδωτό βλέπει…: το Χριστιανικό!

Καμμία προσευχή, από κανένα δόγμα, δεν θα μπορούσε ν’ αποτελεί βεβήλωση. Όποιο δόγμα κι αν αντηχήσει τις προσευχές του στην Αγιά Σοφιά, αυτή θα «μεταφράζει» πάντοτε στη δική της γλώσσα.

Αλλά ακόμη κι αν ο μη γένοιτο κακόβουλοι προσέλθουν… –πιστοί, του όποιου δόγματος, ή άπιστοι αυτή απτόητη στο μεγαλείο της πάντα θα συγχωρεί· και ετούτη η δύναμή της είναι και η δύναμη του δόγματός μας!


 

Η Λογική επέθανε προτού ενσκήψει ο λοιμός!   Μάρτιος 2020

Πριν από κανένα εξάμηνο-χρόνο, «θριάμβευαν» με βαθυστόχαστες μπουρδολογίες τα ξουράφια/δημοσιογράφοι της εξωτερικής πολιτικής. Ούτε λίγο ούτε πολύ, πιπίλιζαν την καραμέλα ότι οι ιταλικές πολεμικές φρεγάτες θα αρχίσουν πόλεμο στο Αιγαίο με τους Τούρκους, προκειμένου η εταιρεία ΕΝΙ να κάνει μπίζνες με την Ελλάδα, στην εξόρυξη του πετρελαίου στη Μεσόγειο. Το εξωφρενικό δεν ήταν ότι το πίστευαν, οι κρετίνοι! Το κακό ήταν ότι συνεχίζουν στον εικοστό πρώτο αιώνα, να θέλουν την Ελλάδα προτεκτοράτο με προστάτες Άγγλους, Γάλλους και Ιταλούς…

Πέρασε όμως αυτό και τώρα ενέσκηψε ο Κορονοϊός στον πλανήτη, οπότε, νέο πεδίο λαμπρό ανοίχθηκε για τα ξουράφια/δημοσιογράφους του οικονομικού –ετούτη τη φορά– ρεπορτάζ.

Και τι δεν έχει γραφτεί –λοιπόν– τις τελευταίες μέρες: «Ήρθε η “Αποκάλυψη”, ξημερώνει η οικονομική κατάρρευση του πλανήτη», «Ο Ιός θα αλλάξει τον κόσμο με τρόπο δραστικό  και σε βαθμό μεγαλύτερο απ' ό,τι τον άλλαξε ο δεύτερος παγκόσμιος πόλεμος»

Τέλος δεν έχουν οι ανοησίες…

Η αλήθεια βέβαια θα είναι, μάλλον, διαφορετική και… κάπως, λιγότερο "εντυπωσιακή". Καμμιά συντριπτική παγκόσμια οικονομική ζημία δεν μπορεί να υπάρξει απ’ τη στιγμή που πλήττονται ταυτόχρονα όλα τα οικονομικά συστήματα του πλανήτη. Από τη στιγμή, δηλαδή, που δεν υπάρχει κάποιος να καρπωθεί από τον όλεθρο του άλλου... Μακροπρόθεσμα, και με την ανάκαμψη που θα ακολουθήσει μετά την ανακάλυψη του εμβολίου, το οικονομικό πλήγμα θα αμβλυνθεί και θα απομένει να αποτυπώνεται κυρίως λογιστικά…

Και είναι επίσης αλήθεια πως ο κόσμος δεν θα αλλάξει από τον Ιό αφού οι ώρες που περνάμε, αναμφιβόλως κρίσιμες και δραματικές, δεν εμπεριέχουν, ωστόσο, κρίσιμα ηθικά διλήμματα που θα οδηγήσουν, μετά την ήττα της νόσου, σε ενοχές και αναστοχασμούς. Θα απομένει η ολιγωρία, η στενοκεφαλιά, η απειθαρχία πολιτών και η επιπολαιότητα, η ανοργανωσιά των συστημάτων· όλα αυτά ναι! Όμως, πόσο αυτά μπορούν να αλλάξουν τις συνειδήσεις των λαών;

Ο πλανήτης, λοιπόν, θα παραμένει, λίγο-πολύ, ίδιος, μόλις ο Ιός παρέλθει.

Για όσους όμως χάθηκαν… Και για αυτούς που μέλλει να χαθούν –με νούμερα σε ρυθμό ηλιγγιώδη για καιρούς ειρήνης–… Και βέβαια, για τους οικείους τους που τους θρηνούν… Ε, ναι, γι’ αυτούς… είναι τρομαχτικές οι αλλαγές.

Ας βοηθήσουμε όλοι με τη στάση μας… ο Ιός να αλλάξει τη ζωή, όσο το δυνατόν, λιγότερων ανθρώπων.


 

 

 

 

Last modified onSaturday, 18 July 2020 03:41

Χαρακτηριστικά άρθρα

Χαρακτηριστικα αρθρα

«Το πάγκρυφον – ή αλλιώς – ο μέγας ερειπιών των προσωπικών καταλοίπων»

«Το πάγκρυφον – ή αλλιώς – ο μέγας ερειπ…

11 July, 2013

  τ. 58, Σεπτέμβριος 2009 Αν ο Lewis Mumford (Τεχνική και Πολιτισμός, 1934), ...

Χαρακτηριστικα αρθρα

Ιστορία της ανέλκυσης

Ιστορία της ανέλκυσης

11 July, 2013

    Τ.61, Ιούνιος 2010   ΜΕΡΟΣ Χ: ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗ ΕΠΟΧΗ - ΟΡΥΧΕΙΑ & ΑΝ...

Χαρακτηριστικα αρθρα

Η Ανέλκυση στα βιβλία

Η Ανέλκυση στα βιβλία

11 July, 2013

          Μια σχολιασμένη βιβλιογραφία τ. 68, Μάρτιος 2012. Μι...

Χαρακτηριστικα αρθρα

Το ανεξάντλητο πηγάδι των κλειστών επαγγελμάτων

Το ανεξάντλητο πηγάδι των κλειστών επαγγ…

11 July, 2013

τ. 69, Ιούνιος 2012 «Και το ανέκδοτο λέει: “Να ’ναι καλά το πηγάδι”! Διότι αφού αντλούσ...

Back to top